Delftsche Knollaert

Delftsche Knollaert

Delftsche Knollaert terug op de Delftse bierkaart!

Saamhorigheid, gedeelde strijdlust én het optimisme van een aantal cafés en restaurants hebben er voor gezorgd dat een Delftse klassieker weer uit de tapkranen stroomt. 

Delftsche Knollaert werd voor het eerst ‘weer’ gebrouwen door de in 1627 opgerichte brouwerij De Verkeerde Weereld, destijds gevestigd op de Brabantse Turfmarkt. Na meerdere revivals sinds 1983 brouwt nu jongste stadsbrouwerij Delftse Brouwers een 2020 versie op initiatief van Stads-Koffyhuis, De Delf, Café de Oude Jan en Delfts Brouwhuis. Een toegankelijk traditioneel amberbier van 6.1% alcohol gekruid met paradijszaad, korianderzaad en sinaasappelschil.


Het bier Delftsche Knollaert kwam echter al voor in de 16e eeuwse klucht ‘Sotslach’. Daarin kwam een boer het café binnen lopen met een door een kat doodgebeten kip in de hoop het te kunnen ruilen voor een kan bier: ‘Ick geef tstuck voer een kan Delftsche Knollaert’*. In 1983 werd het bier gebrouwen bij de Arcense Bierbrouwerij ter gelegenheid van het 5 jarig bestaan van Locus Publicus op initiatief van Jan Bos. Delftse Horeca iconen Joost Verhoeff en Gé Kleiweg brachten de Knollaert in 1991 nog eens uit waarna het ook lange tijd bij Kobus Kuch en Stads-Koffyhuis verkrijgbaar was. Ook Aad van der Hoeven van Bierhistorie Delft heeft het bier lange tijd gebrouwen.


Ferry van Winden, Stads-Koffyhuis: ‘Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat we elke paar weken naar de copie-sjop fietsten om weer een stapeltje etiketten te kopiëren om de flesjes met behanglijm te beplakken. Dat gaat ons gelukkig deze keer bespaard blijven!’


John Brus, Delftse brouwer: ‘Ik voel me als brouwer schatplichtig aan het indrukwekkende Delftse bierverleden. De geschiedenis van Delft als florerende bierstad lang voor het blauwe aardewerk. Maar ook de erfenis van de grond waar onze brouwerij op rust. Het is dan ook een eer om deze - met recht – Delftse Klassieker weer op de bierkaarten te zetten! En het is een heerlijke amber geworden! Gekruid met onder andere paradijszaad, een specerij dat vroeger via Delftshaven geïmporteerd werd uit verre oorden.


Voor een jammerlijk geëindigde kip ruil je anno 2020 geen volle kan Knollaert meer, maar vanaf eind augustus 2020 kan iedereen in een ruil voor wat moderne munten wederom van dit stukje Delftse biergeschiedenis genieten in de Delftse horeca.
Iets om sowieso vrolijk van te worden aldus Jon Cornelese, Café de Oude Jan: ‘Ik vind het vooral te gek dat we met deze club Delftse ondernemers een mooie traditie voort kunnen zetten en samen trots op Delft en de Delftse biergeschiedenis kunnen zijn


*Bron: Marco Daane - Bier in Nederland, een biografie.


Op de kleurenfoto van 27-08-2020 burgemeester Marja van Bijsterveldt, Sander Arkenbout (Delfts Brouwhuis), Roland Dijkman (De Delf) en Delftse Brouwer John Brus. De foto is een corona-proof versie van de zwart-wit foto uit 1991 met van links naar rechts horeca iconen Jan Bos (Locus Publicus), Gé Kleijweg & Arie Kleijweg (Stads Koffyhuis) en Joost Verhoeff (Kobus Kuch). (fotograaf onbekend)