Imperial Porter

Imperial Porter-Tsarina Esra

Keizerlijke dame met voorname geschiedenis

Russian Imperial Porter Tsarina Esra werd in 2007 voor het eerst (en tot 2020) succesvol gebrouwen door Brouwerij de Molen in Bodegraven. Door de persoonlijke geschiedenis van de tot standkoming van de naam en zo de verbondenheid met het bier van Delftse brouwer John Brus, is de naam èn het recept – na zijn vertrek bij Brouwerij de Molen in 2020 - meeverhuisd naar Delft.


Tsarina Esra won al direct na verschijnen diverse (internationale) awards met als eerste ‘beste bier’ op het PINT festival in 2008.

In de smaak nuances van chocolade, koffie en drop. Moutig met een milde geroosterde bitterheid. Een zacht mondgevoel en gegarandeerde algehele gelukzaligheid.
(we zijn zelf ook nogal fan 😉)

 

De stijl Russian Imperial Porter is vanuit de geschiedenis als legende ontstaan. Door de export van Engelse Porter naar het oude Rusland waar met name aan het Tsarenhof grote liefhebbers te vinden waren. Voor de houdbaarheid tijdens de reis werd de Porter wat zwaarder gebrouwen (daardoor werd het de ‘Russian’ versie) voor de fans aan het Tsarenhof (het ‘Imperial’ deel van de stijl).

 

De laatste Romanov Tsarina had in haar familiewapen mooie adelijke lelie vormen. Zoals alle Delftse Brouwers flessen heeft ook dit bier een etiket geïnspireerd op de directe omgeving - in dit geval - specifiek de bierstijl en naam. De keizerlijke krullen vormen de motief op de achtergrond van het etiket van Russian Imperial Porter.